Не е тайна, че ароматите влияят изключително много върху нашите емоции. А кои са най-добрите анти-стрес етерични масла, ще разберем след малко. Важно е всеки от нас да намери своя начин да се пребори и да запази своето физическо и ментално здраве.

В забързаното ежедневие определено имаме нужда от нещо, с което да намалим пресата. Имаме нужда отнещо, с което да възвърнем, доколкото е възможно, баланса в емоциите си. Всички сме наясно, че модерният начин на живот е генератор на стреса. Знаем, че е все по-трудно да намираме време да релаксираме и да се възстановяваме ефективно.

Стресът е физиологична реакция на нашето тяло към различни типове агресия. Факторите на стреса са многобройни: травми, емоционален шок, хирургична интервенция, приятни или неприятни емоции…, много от тях произтичат от бързите обороти, на които се върти нашия живот: преумора, напрежение в службата или в семейството, непрекъснат силен шум, постоянна надпревара с времето … Важно е да не оставяме стреса да ни превземе, тъй като той може да предизвика състояние на силна умора, а в дългосрочен план и сериозни здравословни проблеми.

Ароматерапия и стрес
Ароматерапията като начин за борба със стреса – най-добрите анти-стрес етерични масла

Най-добрите анти-стрес етерични масла – кои са те?

Ето тук се намесва и ароматерапията, наред с останалите методи, с които можем да преодолеем това сериозно състояние – стреса. Най-добрите анти-стрес етерични масла ще ни позволят да се отпуснем, за да устоим по-добре на ежедневните агресии. Мигрена, екзема, безсъние, мускулни спазми, хипертония, сърцебиене, слабост в червата, чести и банални настинки… Това са само част от симптомите, които могат да бъдат свързани със състоянието на постоянен стрес. С всичко това, ароматерапията може да се справи по един нежен и ефективен начин.

Топ 10 етерични масла за намаляване на стреса в ежедневието

  • етерично масло от лайка
  • етерично масло от лавандула
  • етерично масло от маточина
  • етерично масло от петигрен бигарад
  • етерично масло от сладка майорана
  • етерично масло от нероли
  • етерично масло от иланг-иланг
  • етерично масло от портокал
  • етерично масло от мандарина
  • етерично масло от бергамот

Ароматерапията срещу стреса се базира на двойния ефект на активните съставки в етеричните масла и на способи за лечение и приложение, които сами по себе си улесняват релаксацията. Такъв е например релаксиращия масаж: от една страна се отпуска мускулатурата, а от друга страна активните съставки на маслата, чрез обонянието, влияят върху нашите емоции и засилват ефекта от тази процедура.

Може, също така да използваме дифузор за етерични масла, за да превърнем дома си в ароматно убежище за спокойствие и релакс. Сложете няколко капки от любимото ви анти-стрес масло от горния списък, добавете вода и…готово.

Вие сте на ход, направете рецепта по мярка, за да преборите стреса или елате при нас, ние ще ви дадем ценни напътствия и съвети в това отношение.