към видове стрес

към повече за стреса

Съвети за управление на ежедневния стрес

Научаването на умения за справяне със стреса по здравословен начин е изключително важно. За щастие не е трудно да се овладеят някои прости техники, които помагат. Те включват както идентифицирането и променянето на поведенията, които вдигат нивата на стрес, така и техники за намаляването му.  Тези съвети ще ви помогнат да се погрижите за ума и тялото си като намалите стреса и неговия ефект върху вашето здраве.

Идентифицирайте предупредителните сигнали.

Полезно е да можете да забележите сигналите, които ви дава тялото, че сте под стрес. Те варират от човек до човек, но могат да включват неща като стегната челюст, скърцане със зъби, чести главоболия, чувство на раздразненост и лесно избухване.

Идентифицирайте тригерите.

Най-често са налице тригери, които вдигат нивата ни на стрес и правят справянето с него по-трудно. Ако знаете кои са те, можете да се подготвите предварително и да упражните самоуспокояването или дори да намерите начин за елиминиране на тригера. Те могат да включват късно лягане, крайни срокове, виждане на определени хора, глад или преуморени деца.

Установете рутина.

Наличието на предвидим ритъм и рутина в протичането на деня и седмицата има силен успокояващ ефект и помага за управлението на стреса. Тази рутина може да включва:

 • обичайно време за тренировка и релаксация
 • обичайно време за хранене, разходка и лягане
 • предварително планиране в кой ден от седмицата да свършите определени задачи

Прекарвайте време с любимите хора.

Прекарването на време с хора, които ви обичат и вие ги обичате, е изключително важна част от управлението на стреса. Отделете време за семейството и приятелите, особено за хората, които ви зареждат, вместо тези, които поставят допълнителни изисквания върху вас. Споделяйте чувствата и мислите си с другите, когато имате възможност за това. Не „бутилирайте“ чувствата си.

Погрижете се за здравето си.

 • Уверете се, че се храните със здравословна храна и получавате редовни тренировки.
 • Отделете време за дейности, които ви успокояват и зареждат като слушане на музика, разходки или танци.
 • Избягвайте употребата на алкохол, тютюн и други вещества за „справяне“.

Обръщайте внимание на разговорите си със себе си.

Когато сме под стрес, се случва да си повтаряме определени фрази наум, които понякога само допринасят за стреса. Това вредно премисляне може да включва „Не мога да се справя“, „Прекалено съм зает/а“ или „Толкова съм уморен/а“, „Не е честно“. Дори да си мислим, че това са просто обективни описания на това, което се случва, не винаги е полезно да си го повтаряте и дори може да ви накара да се чувствате по-зле.

 • Забелязвайте кога използвате тези непродуктивни фрази и вместо това се опитайте да си казвате успокоителни и окуражителни неща, които намаляват нивото на стрес. Продуктивните фрази към себе си могат да включват : „Справям се добре предвид ситуацията“, „Успокой се“ или „Дишай дълбоко“.
 • Гледайте на нещата в перспектива. Когато сме стресирани е типично да виждаме всичко в по-лоша светлина, отколкото е. Опитайте да си кажете нещо като „Това не е краят на света“ или „Това не е от огромно значение в голямата картинка“.

Практикувайте релаксация.

Намерете време да релаксирате. Това ще помогне на тялото и нервната ви система да се пренастроят. Опитайте някои от тези неща:

 • Научете специални техники като прогресивна мускулна релаксация, медитация или йога.
 • Отделете време да се впуснете в релаксиращи дейности като градинарство или слушане на музика.
 • Планирайте всеки ден нещо, което да очаквате с нетърпение и което ви носи удоволствие, например четене на книга.