Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Театър на живота – импро театър (част от арт терапията)

юни 23, 2021 @ 6:30 pm - 7:30 pm

Безплатно

Здравей, как си приятелю?

Ипро тетърът , като част от арт терапията.

23 юни – 18:30-19:30

Ще поговорим за това, как изкуството може да ни помогне да разберем себе си. Ще поговорим за преодоляването на състояния, които ни пречат да поддържаме добро качество на живот. И за мястото на твореца в нас.

 


Който и да съм, накъдето и да съм тръгнал, имам нужда да вдигам очи и да откривам нова реалност или почивка за ума, идея или танц или просто онова любопитство, което да ме поведе.


Когато се изморим да се въртим в кръг от страхове и натрапливи мисли, когато загубим вдъхновение и страст за всичко, което правим, имаме нужда от почивка. Да си починем от тревоги и дори от себе си. Това не означава да не правим нищо, тъй като вредните мисли това и чакат – пространство за действие. Вместо това можем да им отнемем това пространство, като изберем сами с какво и как да го изпълним, като опитаме нещо различно. Можем се отдалечим за малко от дадени мисли и ситуации, навици и представи за себе си. Да опитаме да видим отстрани или просто да се отстраним за малко от познатия сюжет, да усетим какво е да си някой друг.

 

В театралната игра имаме тази възможност. Не е необходимо да сме актьори, за да ползваме въображението си и да изберем или създадем история и да влезем в нея. Нужно е любопитство и желание. Защото изкуството лекува, откривайки нови гледни точки, възможности и начини за среща.

 

Как се разполагаме в пространството, имайки предвид къде е другият/те, как постигаме концентрация и синхрон или какво е да общуваш през избрания образ. Всичко това е част от процеса за задействане на игровия импулс, който е важен не само на сцената, но и в живота. Играта ни помага да намалим напрежението, да присъстваме в настоящия момент или да изпробваме нов поглед над нещата и то по един лек и приятен начин.

Водещ: Невена Денчева 

Невена Денчева е актриса със завършена магистратура: Артистични психо-социални практики в НБУ. По време на обучението си се запознава с различни форми на театър, както и с индивидуалната и групова арт-терапия, които практикува в разнообразни социални проекти. Работи предимно в сферата на съвременните и интерактивни форми на изпълнителските изкуства, като Театър на сетивата-Лабиринт и Форум театър и участва в социални, образователни и театрални проекти с деца, младежи и възрастни.

През последните години е активен участник във форум-театралните представления в Театър Цвете, с който работи в отделни проекти от 2002 г. Част от тях са: „Smiley faces“ в Тимишоара, Румъния, насочен към работата с деца в проблемни семейства и „Всемирна прегръдка за мир“ в Боровец, свързан с арт-терапия за американски семейства, пострадали от атентата на 11.9.2001 г. Желанието за изследване на психичните аспекти на личността, през творческия процес, се заражда през 2003 г., когато преминава курса „Artistic coaching and team building“ с холандската компания MAPA в Охрид.

Вярва, че изкуството в разнообразните си проявления има естествен лечебен ефект, а когато се води в конкретна посока от опитен ментор или водещ на процеса, неговата терапевтична сила е още по-голяма. Арт-терапевтичните методи на работа със средствата на театъра, са изключително работеща форма за справяне със стреса и откриване на възможни варианти за действие, касаещи дадена група или личност.

 

Детайли

Дата:
юни 23, 2021
Час:
6:30 pm - 7:30 pm
Стойност:
Безплатно
Събитие Тагове:
, , ,

Организатор

Център за социално здраве

Място

Somenso
бул. Христо Ботев 10 ет.3
София, Bulgaria
+ Google Map